21-11-2012: Opdatering fra F1 i Indien

VETTEL IGEN-IGEN

2012-sæsonen startede med syv forskellige vindere, men nu har Sebastian Vettel vundet de seneste fire løb i streg. Red Bull-køreren overtog allerede i Korea VM-føringen fra Fernando Alonso (Ferrari) og med sejren i Indien udbyggede han den til 13 point.

Han virker omtrent umulig at stoppe, den gode Seb Vet. Men ét eller andet siger mig at VM 2012 alligevel bliver en gyser, der først afgøres på stregen i Sao Paulo om fem uger.

Red Bull-raceren er nemlig ikke længere så overlegen som resultaterne ellers kunne tyde på. Ferrari er kommet med et par mindre modifikationer de seneste uger, der i hvert fald i løbstrim har bragt dem indenfor angrebs-rækkevidde af Mark Webber i den anden (og på grund af ‘komponenten’ 40 cm bag rattet) og langsommere Red Bull.

Til Abu Dhabi i næste weekend kommer Ferrari med en større update, og dén skal bringe Den Stejlende Hingst på højde med de Røde Tyre under kvalifikationen. Og foran i løbet!

Faste læsere af disse nyhedsbreve er vel ikke længere i tvivl om at jeg anser Alonso for den bedste kører i 2012-feltet. Jeg synes også han er en af de mest down-to-earth typer i formel 1-depotet, og når han siger at han stadig er 100 procent sikker på at han vinder VM 2012, skaL man altså høre efter.

Derfor: Formel 1-VM 2012 er langt fra afgjort endnu. Magtbalancen mellem Red Bull og Ferrari kan være på vej til at svinge italienernes vej - og skiftet kan komme allerede i Abu Dhabi i næste uge.

Og det er jo dér vi ses lørdagaften, ik´? God tur til ørkenen - jeg runder lige den danske vinterkulde inden vi er klar til næste kapitel i den på alle måder glohede VM-fight 2012!

---------------

De skæve nyheder fra Noida

Formel 1-journalist Peter Nygaard med nyhederne du kun ser hos Grand Prix Tours

Tata i Formel 1?
Som de fleste andre journalister hyrede jeg en bil med chauffør for hele weekenden - han hentede mig i lufthavnen, kørte mig til Taj Mahaj (500 km med masser af ‘sjov’ trafik - se billedet) onsdag og frem og tilbage mellem hotel og bane hele weekenden. Pris: Ca 2000,- kr inklusiv alt. Chauffør Lalid var meget interesseret i hvad jeg laver, og vi brugte de fem timers kørsel til Taj Mahal til at snakke om formel 1. Men det er en fremmed verden for ham (og 99 procent at alle andre indere) - i hvert fald spurgte han på vejen tilbage til Delhi helt alvorligt, om jeg troede han kunne nå at melde til sig til løbet. I sin 1,3-liters Tata med 298.000 km på tælleren.....

To løb i Indien?
Selvom formel 1 (endnu?) ikke er etableret i de almindelige inderes bevidsthed, er der allerede nu planer om endnu et løb i det store land. “I øjeblikket har vi for mange løb til for få pladser i kalenderen, men om tre-fire år er endnu et løb i Indien en mulighed. Næppe ved Mumbai - mere sandsynligt ved en af de andre storbyer,” sagde Bernie Ecclestone i weekenden til lokale medier.

Formel 1 uden offentlig støtte
Buddh-banen er den eneste af de nye baner i formel 1 der ikke er helt eller delvist finansieret af offentlige midler. Det er den private Jaypee-gruppe der står bag banen og grandprix´et - allermest for at promovere de landområder man ejer i Noida (en Delhi-forstad der er delt op i sektorer). Man er i gang med et bygge en helt ny ‘by’ og formel 1-glamouren skal lokke folk til ‘Jaypee Green City’

Michael Schumacher World Towers
En anden Delhi-forstad, Gurgaon, satser også på formel 1: Her er man ved at bygge en 28-etagers luksusbeboelse med cirka 100 VIP-lejligheder. Officielt navn: Michael Schumacher World Tower. Om Schumi selv skal bo der nu han stopper i formel 1 er...skal vi sige: Tvivlsomt.

Buffetten koster 9,50 kr. - undskyld!
Hele anlægget var betydeligt mere ‘færdigt’ end sidste år, hvor Buddh International Circuit mange steder stadig virkede som en forvirret byggeplads. Blandt andet er formel 1-VM´s hidtil største og flotteste medie-cafeterie nu på plads. Et kæmpe relax-område med dybe lædersofaer og et poolbillard byder F1-pressen velkommen og arrangørerne undskyldte mange gange, at de var nød til at tage betaling for maden. Men 100 Rupee (cirka 9,50 kr) for den overdådige buffet havde de fleste råd til....

Bønder mod Formel 1

Selvom løbet skaber store lokale indtægter (hotelpriserne i Noida er mangedoblet i denne weekend), er det ikke udpræget populært lige omkring banen. Mange lokale bønder blev nærmest fordrevet fra området, da deres jord blev eksproprieret da anlægget skulle bygges. Bønderne, der fik meget tid på de indiske TV-skærme i ugen op til løbet, mener ikke deres erstatning var høj nok.

Ballade med Mallya

Vijay Mallya, ejer af (blandt meget andet!) Kingfisher Airlines, Kingfisher-bryggeriet og Force India-teamet, holdt lav profil på hjemmebanen. De ansatte i flyselskabet (det næststørste i Indien) har ikke fået løn siden marts og for tre uger siden blev alle fly grounded af sikkerhedshensyn. Ansatte i Kingfisher Airlines planlagde protestaktioner mod selskabet, men Mallya dukkede ikke desto mindre op på Buddh-banen lørdag, hvor han brokkede sig over at de lokale medier interesserede sig mere for hans økonomiske problemer end hans formel 1-team.

Fatter Vettel kører også race
Sebastien Vettels far Norbert, der som ung kørte bakkeløb (‘hill-climb’) i Tyskland, har gjort comeback i racing. Vettel Snr stillede sidste weekend op i den tyske Scirocco Cup i kamp mod blandt andre de tidligere formel 1-kørere Christian Danner og Marcus Winkelhock. En 23.-plads gav lyst til mere, og Fatter Vettel snakker nu om at køre flere løb i 2013.

Ferrari i krig med Indien
Ferrari blev centrum i en diplomatisk krise mellem Italien og Indien. Teamets biler var udsmykket med det italienske flåde-flag for at gøre opmærksom på at Indien holder to italienske flådeofficerer tilbage. Den italienske flåde har i februar angiveligt skudt og dræbt lokale fiskere, da de ekskorterede olietankeren Enrica Lexie ud for kysten ved Kerala i det sydlige Indien. Den italienske flåde siger der ikke blev skudt mod fiskerne og at man forsvarede olietankeren mod pirater. Men mange indere opfattede flåde-flagene på Ferrari´erne som en provokation og i alle tilfælde forbyder FIA´s regler at sporten udnyttes politisk.